PROGRAM - Day 1

Thursday April 21, 2022

SPEAKER	TITLE	TIME	DURATION	
Registration and Breakfast		7:30-8:00 am	30 min	
Fei-Fei Liu University Health Network	Welcome and Introductions	8:00 am		
Leah Cowen University of Toronto	Opening Remarks	8:00-8:10 am	10 min	
SESSION 1A: CLINICAL ADVANCES Session Chairs: Fei-Fei Liu (University Health Network), Tim Craig (University Health Network) Topics: What did light ions enable you to do for your patients? What is the state of the art in technology and science? Where is the field going?				
Hiroshi Tsuji National Institutes for Quantum Science and Technology	Keynote Presentation Clinical Experience of Carbon Ion Therapy in Japan	8:10-8:45 am	35 min	
Robert Timmerman University of Texas Southwestern	PULSAR: The Adaptation of SAbR Toward Personalized Medicine	8:45-9:10 am	25 min	
Yong Bae Kim Yonsei University	Current Status of Carbon Ion Therapy in Korea	9:10-9:35 am	25 min	
Roberto Orecchia European Institute of Oncology	Light Ions Therapy: Clinical Outcomes, Development and Future Directions	9:35-10:00 am	25 min	
Break		10:00-10:15 am	15 min	
SESSION 1B: CLINICAL ADVAI Session Chairs: Laura Dawson	NCES (Continued) (University Health Network), Michael Velec (University Health	Network)		
Jürgen Debus Heidelberg Ion-Beam Therapy Centre	Keynote Presentation Carbon Ion Radiotherapy - From Clinical Studies to Routine Treatment	10:15-10:50 am	35 min	
Verity Ahern University of Sydney	A Vision for Proton Beam, Carbon and Other Ion Therapy for Cancer Patients	10:50-11:15 am	25 min	
Piero Fossati MedAustron	Can We Do Better than Homogenous RBE Weighted Dose in Carbon Ion Radiotherapy?	11:15-11:40 am	25 min	
Robert Foote Mayo Clinic	Reducing Toxicity and Lowering Cost with Particle Therapy	11:40 am-12:05 pm	25 min	
T. Rock Mackie University of Wisconsin	Are There Physiological and Anatomical Benefits to Upright Radiotherapy?	12:05-12:30 pm	25 min	
Lunch		12:30-1:30 pm	1 hr	

Thursday April 21, 2022 (Continued)

SPEAKER	TITLE	TIME	DURATION		
SESSION 2: RADIATION BIOLOGY Session Chairs: Michael Milosevic (University Health Network), Michael Story (University of Texas Southwestern) Topics: Cell response models, treatment planning approaches, modeling, immunotherapy					
Michael Milosevic, Michael Story	Session Introduction	1:30-1:40 pm	10 min		
Marco Durante GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung	Keynote Presentation Combined Treatments in Particle Therapy: Pre-clinical Studies	1:40-2:15 pm	35 min		
Taku Inaniwa National Institutes for Quantum Science and Technology	Biological Modeling for Ion Beam Therapy	2:15-2:45 pm	30 min		
Michael Story University of Texas Southwestern	In silico Modeling of Radioresistant H&N Tumors Treated with Carbon Ions Supports the Concept of Patient Specific RBEs in Treatment Planning	2:45-3:15 pm	30 min		
Break		3:15-3:45 pm	30 min		
Brita Singers Sørensen Aarhus University	Experimental Data of Proton Radiobiology	3:45-4:15 pm	30 min		
Takashi Shimokawa National Institutes for Quantum Science and Technology	Biological Advantages of Heavy Ion Irradiation for Cancer Therapy	4:15-4:45 pm	30 min		
Break		4:45-5:30 pm	45 min		
Dinner		5:30-6:30 pm	1 hr		
Discussion Panel					
Panel Chairs: Markus Stock MedAustron Brad Wouters University Health Network	Discussion Topic: Data Needs, Clinical Trial Results and Evidence for Light Ion Therapy Invited Panelists: Jürgen Debus, Marco Durante, Robert Foote, Marianne Koritzinsky (UHN), Robert Timmerman, Mack Roach III (UCSF)	6:30-7:30 pm	1 hr		
Fei-Fei Liu	Closing Remarks	7:30 pm			

PROGRAM - Day 2

Friday April 22, 2022

SPEAKER	TITLE	TIME	DURATION	
Breakfast		7:30-8:00 am	30 min	
Jan Seuntjens University Health Network	Welcome and Opening Remarks	8:00-8:10 am	10 min	
SESSION 3A: PHYSICS AND TECHNOLOGICAL INNOVATIONS Session Chairs: Jan Seuntjens (University Health Network), Derek Tsang (University Health Network) Topics: Technology, implementation, motion management, new acceleration methods				
Oliver Jäkel German Cancer Research Center	Keynote Presentation Light Ion Beam Therapy: Why Stop with Protons and Carbon Ions?	8:10-8:45 am	35 min	
Toshiyuki Shirai National Institutes for Quantum Science and Technology	Next Generation Carbon-lon Radiotherapy Machine - Quantum Scalpel	8:45-9:10 am	25 min	
Marco Pullia National Centre for Oncological Treatment	The CNAO Experimental Facility	9:10-9:35 am	25 min	
Yolanda Prezado Institut Curie	Divide and Conquer: Charged Particles and Spatial Fractionation	9:35-10:00 am	25 min	
Break		10:00-10:15 am	15 min	
SESSION 3B: PHYSICS AND TECHNOLOGICAL INNOVATIONS (Continued) Session Chairs: David Hodgson (University Health Network), Miller MacPherson (The Ottawa Hospital)				
Markus Stock MedAustron	Keynote Presentation Chances and Challenges in Light Ion Beam Therapy: A Medical Physics Point of View	10:15-10:50 am	35 min	
Katia Parodi Ludwig Maximillian University	Advanced Imaging for Particle Therapy	10:50-11:15 am	25 min	
J			23 11111	
Arnold Pompos University of Texas Southwestern	Heavy Ion System: Design that Meets your Needs	11:15-11:40 am	25 min	
Arnold Pompos				
Arnold Pompos University of Texas Southwestern Harald Paganetti	Heavy Ion System: Design that Meets your Needs Addressing Physical and Biological End-of-range Effects	11:15-11:40 am	25 min	

Friday April 22, 2022 (Continued)

SPEAKER	TITLE	TIME	DURATION		
SESSION 4: TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS IN TREATMENT SOLUTIONS Session Chairs: Daniel Létourneau (University Health Network), Arnold Pompos (University of Texas Southwestern) Topic: Rapid fire academic presentations on technology development roadmaps for light ion therapy					
Daniel Létourneau, Arnold Pompos	Session Introduction	1:30-1:40 pm	10 min		
Jeffry Simmons Toshiba	Introduction of Toshiba Heavy Ion Therapy System	1:40-1:55 pm	15 min		
Laurent Collignon, Raymond Dalfsen Elekta	LET Optimization: A New Wave for Proton Therapy?	1:55-2:10 pm	15 min		
Frédéric Genin IBA	IBA, a (R)Evolution in Particle Therapy	2:10-2:25 pm	15 min		
Harris Targovnik Varian Medical	Advancing Proton Therapy Through Innovation	2:25-2:40 pm	15 min		
Erik Traneus RaySearch	Treatment Planning for Light lons	2:40-2:55 pm	15 min		
Niek Schreuder Leo Cancer Care	Particle Therapy in Existing LINAC Rooms – Now Possible with the LEO Technologies	2:55-3:10 pm	15 min		
Joe Ting-Chang Hsu B dot Medical	Development of Ultra-compact Proton Therapy System	3:10-3:25 pm	15 min		
Howard Shearer Hitachi	An Introduction to Hitachi's Particle Beam Therapy Business	3:25-3:40 pm	15 min		
Discussion Panel					
Panel Chairs: Thomas Bortfeld Massachusetts General Hospital Jason Pantarotto Ontario Health	Discussion Topic: Physics, Biology and Medical Advances in Light Ion Therapy Invited Panelists: Marco Durante, Piero Fossati, Oliver Jäkel, Katia Parodi	3:45-4:30 pm	45 min		
Jan Seuntjens	Closing Remarks	4:30 pm			